toplogg2

Inte så lätt att vara uppfödare ibland...

Det är verkligen inte lätt att vara uppfödare ibland.
Man lägger ner otaliga timmar, energi,efterforskning och engagemang på att göra en kombination som man tror på. För att inte tala om känslostormar som oro, lättnad, glädje, sorg, besvikenhet och ibland ilska..
Vi har haft vår beskärda del av otur, med parningar som gått tomma och få valpar i kullen.
Det är trist när det blir så att man har en tik som inte är så lätt att få dräktig och när dom blir det så blir det bara någon valp. Det är svåra valpningar med få valpar likväl som det är svåra valpningar med för många valpar. Tiken kan drabbas av värksvaghet och då dör en, några eller i värsta fall alla valpar. Ett mellanting är ju alltid bäst.
Merlin blev ju pappa igen som bekant alldeles nyligen. Det visad sig vara 13 valpar.
En tik som hade många ägg för honom att befrukta minsann..
Men det vart problem efter 6e valpen så satte det stopp och det slutade i ett kejsarsnitt och att resterande valpar hant dö.
Det är en ohygglig sorg för en uppfödare när något sånt här händer, för att inte tala om känslostormarna involverat. Det är stunder som dessa man undrar över vad i hela fridens namn håller man på med?? Vad är det man utsätter sin tik för? Sig själv?
Men tiden läker alla sår, sägs det. Jag skulle vilja säga tiden gör att man kan leva med såret, det läker till ett ärr som man bär med sig hela livet.
Så antingen ger man upp och slutar med avel helt eller så tittar man längre än så.
Man tittar på de individer man skapat och inser att det var värt det. Ser deras framgångar och vilka fantastiska hundar de blivit. Hade man inte vågat riskera att det blev en jobbig period, så skulle de aldrig ha blivit till. Som det är med allt skapande av nytt liv, så går det ibland bra och ibland mindre bra. Men det är alltid en risk.
I detta fall så gick det ändå bra, 6 friska pigga valpar och en mor som är om än omtuffsad vid god vigör.
Jag har själv haft tikar som varit svår att få dräktig. En tik med bara två valpar blir också värksvag och kräver krafttag med hjälp vid valpningen. Det gick bra för oss också, båda lever och mår gott nu 9 månader efter. Var det värt all oro och känslostormningar? Ja, utan tveckan. Jag tittar på Gaston idag och det är 100% ja.
Självklart önskar vi också få uppleva en sådär perfekt valpning en dag, som alla andra uppfödare pratar om. men vi har lärt oss mer än någon skulle kunnat ha lärt oss på svårighterna.
Jag har ibland fått höra av de som har kull på kull på kull utan några problem alls att de är dom som har erfarenheten. Jag kan tycka tvärtom. Hur mycket erfarenhet har man egentligen om man har haft 20 kullar som gått smärtfritt jämte någon som haft knappt hälften med tagit sig igenom problem som uppstått. Det är väl svårigheterna som man löser man lär sig av...
Inte för att svårigheter är något man skall sträva efter, men faktum kvarstår att helt problemfria valpningar växer man inte utav som uppfödare.

Nog om detta. Det ska iallafall bli så roligt att följa Merlin och Anjas små krabater. <3

Vi väntar nu med spänning på att Embla ska börja löpa. Så får vi se om vi möjligtvis kan få henne att bli dräktig och med fler än två valpar denna gång. Annars får vi nog ta det beslutet att avvekla henne från vidare avel.

Våren närmar sig och med den tiden då jag och Merlin får som tävlings ekipage träda in på banan igen. Längtar verkligen! Det blir vår 2a start i högreklass spår.
Vi har börjat träna redan, uppletande som jag tycker har förbättrats avsevärt nu när han inte vill till att spåra så mycket. Vid träningstillfällena vi haft så har han hämtat in föremålen på ca 25 sek/per föremål vilket bådar gott!
Några spår upptag och kortare spår har vi också fått in och Merlin är mer taggad än någonsin. Hoppas det håller i sig!
Vi måste traggla mer lydnad, en övertaggad Merlin sist vi körde, sprang och hoppade sig fram i friaföljet...lite för mycket skall där de inte ska vara, ljudgivning med en förflyttning framåt har han också laggt till samt lite fusk i krypet med att vara för hög...ja..ja..så är det. Det finns att jobba på. Vissa saker kommer lägga sig själv när vi nu kommer igång. Merlin är en hund som presterar bäst när han tränat ett tag och inte direkt ur vintervila då hans motivation är explosiv! Ett angenämt problem dock!
tack för mig och ha en fin fortsatt vår! :)
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kennelmamman » Kennel mamman bloggar!:  ”Hej,Titti! Ja jag tänkte hemsidan behöver ha en blogg där vi alla kan surra lite..”

  • Titti » Kennel mamman bloggar!:  ”Heej! Vad roligt att du börjat blogga :-D När är IFR i Italien? Såå spännande me..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-