toplogg2

Satistikruta på hemsidans första sida

Jag har beslutat mig för att lägga in en statistik ruta på första sidan till hemsidan.
Anledningen till detta är för att det nyligen publiserades på en fb sida en statistik som var helt missvisande.
Så blir det när vem som helst tror sig kunna göra statistik utan att titta på hur siffrorna slår och om det fungerar i praktiken.
Denna statistik var ämnad att visa vilka kennlar som gör mh på sina hundar-valpkullar och inte.
Jätte bra, bara det att den statistiken var HELT missvisande.
Våran kennel fick procenten 33% har gjort MH eftersom statistiken tog ett bryt datum vilket gjorde att Gaston och Happy räknades in i totalet hundar men inte deras mh då de fortfarande var för unga för det. så av 3 hade 1 gjort mh. Gaston och Happy har ju gjort sina MH'n nu i höst när de var gamla nog, dvs över 1år. Men enligt den statistiken så är vi nere på 30% nu då vi har 7 nya stjärnor som är födda men för unga för att göra mh då de bara är 5 månader gammla i skrivandest stund.
Statistik skaparen hävdade att "det rätar ut sig" till nästa år och det gör den alltså inte heller. Alltså slår den helt fel. Mer korrekt var att göra en statistik på hundar som är över en viss ålder, säg 18 eller 24 månader och vilka av dem har gjort mh.
När jag påpekade detta blev det rama skri, för man får ju inte påpeka det uppenbara att statistiken var gjord helt galet och var missvisande. Att man vill mörka och är rädd för statistik..löjlig och fruktansvärt omogen reaktion att svara så.
Ja, Ska man skratta eller gråta?
VET man inte hur man gör statistik så SKA man inte göra den. Men det finns självutnämnda experter överallt. Därför ska jag inom kort lägga ut en egen statistik på min kennel som vissar korrekt statistik.
Till skillnad från vad denna människan gormade om "att man är rädd för statistik" så är det tvärtom faktiskt.
JAG har bra siffror, bästa tänkbara. Det är klart jag vill visa det. Det är inte många som har det nämligen!
Jag är inte rädd för statistik. Jag välkommnar statistik. Statistik som ÄR korrekt och speglar verkligheten. Statistik som är gjord utav någon som vet VAD DE GÖR. Inte kleti och pleti lixom.
Allt finns på SKK svart på vitt. JAG har inget att dölja.
Sen att säga varför bryr du dig och som en också klämde ur sig i kommentarerna..."att du orkar"
Ja, jag orkar. DET ÄR MIN KENNEL. Mitt blod, mina tårar, min anletes svett, det är min tid, min ork, min oro, mina sömnlösa timmar, min uppoffring, min
MIN uppfödning. VEM om inte jag ska bry mig?
Och VEM tror du att DU är som kommer och säger till mig om vad jag ska säga, tycka och tänka om min uppfödning. Nä du, där går gränsen för vad jag lyssnar på.
Är du inte uppfödare så kan jag förstå att du inte fattar var jag kommer ifrån.
Dock kan jag tycka att vilken vettig människa som helst förstår de viktiga i att en statistik som presenteras som fakta är korrekt. Vad annars är poängen med att publicera statistiken? Eller ska man säga någotlunda korrekt oavsett bryt datum m.m. för en statistik har alltid lite error. Men man kan inte kalla det för lite error när det skiljer 33% mot sanningen 100% och 30% när sanningen är 100%
Är man uppfödare och inte bryr sig. Ja vad är man då för uppfödare? Knappast någon seriös iallafall. Sen hade några "tur" denna gången att deras valpar som var med i denna statistik var gamla nog och hade gjort mh. På så sätt fick de en rättvis statistik. Men nästa gång då, när de haft en kull och statestiken blir missvisande hur kommer man reagera då? förmodligen precis som jag... eller så bryr man sig inte alls.
Man kan ju knappast förvänta sig att om man publiserar öppet på fb en statistik som inte håller eller är missvisande att man sedan inte möter på motstånd. Då är man ju enbart enfaldig.
Jag har iallafall valt att nu öppet gå ut med min åsikt om detta och jag ska ta fram en egen statistik på min kennel som ska publiseras på startsidan, färskvara från SKK och från NKK som också håller statistik för en av mina valpar. Korrekt fakta.
Sedan får vilken och vem som helst av dessa personer som inte har kunskap nog för att göra en korrekt statistik publisera det som fakta bäst de vill. ;)
/Nina med flock

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kennelmamman » Kennel mamman bloggar!:  ”Hej,Titti! Ja jag tänkte hemsidan behöver ha en blogg där vi alla kan surra lite..”

  • Titti » Kennel mamman bloggar!:  ”Heej! Vad roligt att du börjat blogga :-D När är IFR i Italien? Såå spännande me..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-