toplogg2

2015

Den tråkiga nyheten med ett ultraljud som visade att Embla var tom har sakta landat för oss.
Inga valpar denna gång.
Vi tar nya tag och försöker igen i April 2016 när Embla förväntas löpa nästa gång, om ca 4 månader. Samma kombination, med våran egen Merlin.
Höstbebisar som kommer vara klara i augusti ungefär för sina nya hem.
Det är tydligen inget ovanligt att tikar går tom både en och två gånger utan direkt förklaring. Vi vet också att sådana tikar har fått fullt normala och full storlek på kullar efter att oförklarligt gått tom. Så vi sätter våra förhoppningar på att det går bättre nästa gång.
Vi ska väll ha förbrukat all den otur som finns nu så vi också kan ha lite tur, kan man tycka!
Vi är såklart mest ledsen över att vi nu förmodligen kommer tappa en hel del valpköpare som väntat och väntat. Bra valpköpare.
Vi hoppas dock att de som väljer att söka sig vidare hittar en bra kombination och en bra uppfödare. Vi önskar er allt gott och lycka till i framtiden!
Merlin kommer också para en annan tik till våren hos en annan uppfödare så för de som väntar på en mini Merlin har två kullar att välja emellan.
Vi planerar vidare med tävlingar och hör och häpnad utställningar...
Ja jag har tänkt ställa några gånger så vi kan komplettera upp och följa riktlinjerna fullt ut.
Merlin fortsätter med lydnads 2an och så fort vi får barmark laddar vi med spår för att tävla lägre spår igen. Det går fint med inlärningen av högre spår lydnadsmoment. Börjat med tungapporten, finslippar moment skall och ska börja med framåtsändande strax.
Jobbar även vidare med krypet, kan alltid förbättras!
Lydnadstävlandet har gett resultat i hur Merlin presterar på tävling.
Vi klämde in en lydnads 2a på självaste lucia helgen i Luleå på plutohallen. Vi nollade rutan och det var lite för roligt med apporten. Annars fick vi suveräna betyg, med 9a på fritt följ, 9,5 poäng på fjärrdirigeringen och 10a på inkallning och platsliggningen. Vi blev inte uppflyttade, missade med 6 poäng. Men tog ändå en hedersvärd pallplats som 3a av 9 ekipage och fick en fin rosett som pris. Första inomhus tävlingen för Merlin. Nu jobbar vi på med rutan och apporteringen innan vi åker för att tävla på nytt.
Nu ska vi fira in det nya året och ladda för ett bättre år med nya tag.
Framförallt så hoppas vi på att det nya året bringar lite tur!
Gott nytt år på er alla!
 

Läs hela inlägget »

Då har december anlänt och 1a advent firats, julljusen uppsatta både ute och inne. Vi har fått sådär lagom med snö och det är så mysigt med allt det vita. Det är sådär lagom kallt just nu för att vi ska få behålla snön, 1-2 minus grader. Får se hur länge dock då det lovas flera plusgrader till helgen.

Nu är det 2 veckor och halvvägs till ultraljudet (ja, jag överväger starkt att göra ett UL i alla fall och då blir det gjort v51. Jag är så nyfiken!!) 2 veckor sedan Merlin och Emblas kärleksmöte i årets första snöfall, så jag hoppas det betyder tur. Inga större förändringar hos Embla ännu såklart, men jag tittar givetvis varje dag efter något litet ”give away”. Så spännande!

Efter nyår börjar jag själv ett nytt jobb, dagtid!! Så skönt att få jobba dagtid, vilket kommer göra mig gott. Att slippa vända på dygnen hela tiden och jämnt vara trött. Få mer ut av de dagar som jag är ledig. Det känns riktigt bra med de nya kollegorna och den nya chefen som alla verkar vara så urgulliga och ha ett riktigt professionellt tänk. Det är inte utan att man känner sig stolt över att få joina ett sådant bra gäng.

Det har inte hunnits med så värst mycket hundträning på sistone, igen… har jobbat för mycket denna månad så de två senaste träningarna i inomhus hallen har jag missat. Jag har kört lite hemma, men det blir ju inte riktigt samma sak. Det blir bättre när jag går över till dag, med mindre tid till att vända dygn och kvällar ledigt. Kör vidare med Merlin lydnads 2an och lydnad för högre spår. Funderar på att åka söderut för en tävling i lägre framåt våren, men det beror på nytillskotten och möjlighet till det.

I år har vi också tänkt vara med på Tåme lägret i sommar. En hel vecka med bara hundträning. Det blir första gången vi kan vara med sedan vi flyttade hit upp. Har hört att det är riktigt kul och lärorikt. Så det ser jag fram emot och kanske har jag även en liten med.

Ha en fortsatt fin december så hörs vi snart igen!

Nina med flock

Läs hela inlägget »
KORAD TJH (Väktarhund) Nordkalottens Merlin 2a av 11 startande lydnadsklass 1 KORAD TJH (Väktarhund) Nordkalottens Merlin 2a av 11 startande lydnadsklass 1

Så har Embla äntligen börjat löpa!
Om ca 2 veckor är det dax och sedan börjar väntans tider.
Vill ha en hel drös av små Merlins som andra generationens Nordkalottare!
Med de fina valpköpare som väntar på sin egen lilla Merlinkopia så kan det inte bli något annat än kanon hundar.
Längtar så efter min egen Merlin kopia..min nästa stjärna på tävlingsbanan och i mitt hjärta.
<3 <3 <3

Merlin och jag debuterade ju som nu bekant i lydnads klass 1 med resultat 167 poäng, ett första pris och uppflytt LKL 2. Totalt en andra placering 2/11. Nu tränar vi inför 2an lite lätt kring alla andra måsten. Har även tjuvstartat högre spår lydnaden som går framåt i rasande fart! :)

Om vår lydnads etta..Jag kom på så sent som samma vecka att vi skulle kunna tävla lite lydnad som tävlingsträning. Onsdag anmälde vi oss och tävlade på lördag.
Himla nöjd med Mr M som gick in i tävlingen med ett -en dag gammalt- "ställande under gång" (lärde in det fredagen innan tävling dagen efter!! och man säger att rottweiler är tröga!!) och aldrig ha gjort en tandvisning. Fick en 8a på vårt ställande under gång och en 5a på tandvisningen,eftersom han givetvis gjorde sin "signatur hälsning" hoppa upp på domaren och ge henne en riktigt slemmig puss a'la Merlin style!

Mattes finaste Prins! <3

Finns det inget som du inte klarar av, underbara hund? Det är så härligt att kunna visa upp en sann all around rottweiler. Lydnad, skydd, tjänstehund, spår, uppletande..vad man än presenterar för dig med så presterar du på topp. Många kan vara bra på en grej, men du min vän är fantastisk i alla lägen!
Så lycklig att just jag får ha dig i mitt liv,dela mitt liv med dig, vara matte-vän-uppfödare och tävlingsförare till en hund som dig! <3 <3 <3

Läs hela inlägget »

Ja en hej på er igen,

En vecka efter att vi debuterat i AKL spår och blivit uppflyttade till lägre passade vi på att starta i lägre klass spår i Skellefteå.

En vecka emellan visade sig dock inte vara riktigt tillräckligt med tid. Vilket man nog hade kunnat räkna ut, men då det var här hemma så tog vi ändå chansen. Vi spenderade mycket av tiden till att träna det moment som behövde tillsyn och extra moment kryp som tillkommer i lägre. Eftersom jag jobbade större delen av veckan så blev det inte till att lägga något spår så vi gick in i tävlingen obeprövade på lägre spår, svårighet, tid, antal apporter och längd.

Ja det gick bra men ändå inte. Merlin hade behövt få upp sin spår uthållighet mer innan och apportmotivation upparbetad. Som bekant så ÄLSKAR han att spåra men tycker dessa apporter är mindre viktiga, han har inte tid med dem, det är så bråttom att spåra..måste bara se vart denna människan tagit vägen..

Ett ruggigt svårt spår för att bara vara lägre klass fick vi med spårstart uppe på en rullstensås kulle, lutning 80grader. Inte lätt att ta Merlin dit upp som oftast är super taggad och visar det med alla sina 49-50kg. Spårupptaget var riktigt snyggt som alltid och han fick 10/10 på det. Genom tät ungskog, upp och ner för stenar, efter och över flertalet väg övergångar och snirkligt med täta vinklar for vi i rasande fart! Han spårade hela spåret men hittade bara 4 apporter av 7 och jag har ju inte en chans att se själv när det går i 110!! Sedan hände det något i slutet. Vi hittade ingen slutapport. Självklart hjälpte jag att leta, vi hade gott om tid då det gått så snabbt i spåret.. jag tänkte om han spårat över den då han spårade oss upp på den trafikerade asfalterade bilvägen. Som jag letade men nej ingen slutapport. Jag vet att han var rätt då vi tog sista lilla apporten inte långt ifrån vägen.

Ja vad fasen vi var tvungen att ge upp när spårtiden var ute så blev det ju i alla fall noll.

Så vi fick inte köra någon lydnad eller annat som vi jobbat så hårt på.

Ja, ja, sånt är livet. Vi hade kul, förutom de där få ögonblicken jag insåg att det var kört i spåret. Men vi är inte felfria vi heller. Finns mer än en som fått tävla i samma klass en 6-8 ggr innan uppflytt så nog är det lite väl mycket begärt att vi skulle bli uppflyttade till högre en vecka efter vi blev uppflyttade i appellen på första tävlingen ever.. och vilken underbar dag det var vädermässigt! Även väl arrangerad tävling som det alltid är i vår fina hemma klubb Skellefteå bk, suveräna funktionärer och domare!

Så är jag besviken. Inte alls! Vi gick ju ut för att ha kul och testa. Jag tycker väl att det är lite tråkigt att säsongen för tävling i bruksgrenar är över för i år och det var som sista tävlingen här uppe. Hade velat starta igen om en månad eller så, men med vintern annalkande och alla tävlingar som bara finns söderut, de flesta fullbokade.. nja.. vi får se. Det är ju ingen brådska. Kanske dags att ge grabben lite vinter vila.

Han är en fantastisk spår hund denna kille, min fantastiske, underbara utopi av en rottweiler, Merlin!

Nu någon dag senare la jag ett lägre spår åt han själv där han tog 6+1 utan problem. Lika taggad att jobba som vanligt. :)

Nu satsar vi på inlärning av högre klass lydnadsmoment under vintern i inomhus hallen. Innan snön kommer fortsätter vi med spår och så har jag tänkt börja med uppletande av föremål. Sedan får vi underhålla nosen under snötiden på annat vis.

Vi har något annat att se fram emot också. Vi väntar på förhoppningsvis en hel drös av små underverk lagom till jul/nyår.. mini Merlins och mini Emblas. Dessa guldklimpar kommer inte att släppas till vem som helst! Jag längtar redan då bland annat min egen nya tävlings stjärna kommer födas i kullen. Vi ser också fram emot att träffa er valpköpare som vi inte hunnit träffa än, några av er som troget väntat på en valp länge och er som inte är ”bokade” men finns med i bilden.

Visst hade det varit kul med ett uppflytt högre för Merlin innan han blev pappa, men han är ju bevisligen redan så mycket brukshund han kan bli, det är inte vilken hund som helst som har hans meriter sedan tidigare. Jag känner mig ytterst priviligierad att få äga, tävla, fött upp, få vara matte och ha en hund som han i mitt liv. Och nu snart ger han sin gåva ut i en ny generation. <3<3<3

Läs hela inlägget »
Merlin (bild från vintern 2014) Merlin (bild från vintern 2014)

Så har vi äntligen kommit oss ut på tävlingsbanan!

2015-09-26 debuterade Merlin på tävlingsplan i appell klassen bruksspår. Resultat godkänt med uppflytt lägre, 230 poäng och en 6e plats på bortaplan, Umeå brukshundsklubb, Höstprovet.

Umeå bjöd på en kylig morgon men med sol och det blev varmare allt eftersom vi kom oss längre in på dagen.
Hur gick det då? Ja matte var skit nervös såklart. Det var ett tag sedan sist...Vi började i skogen, därefter lydnad, brudföring och avslutade med platsen.

På specialmomenten:

I spåret gick han över en apport, som jag vet så är spåret det viktigaste för denna herre som är super spårtokig. Domarna sa att de såg hur han markerade vid apporten men sedan beslöt att stunta i den och fortsätta spåra i alla fall. Jag har inte tid..måste spåra är Merlins moto.. Ja det blir till att uppa belöningen för apporterna till något ännu bättre. Köttbullar och korv kanske, så får vi väll se om inte apporterna får ett bättre värde. Men man ska väll inte klaga över att man har en spårtokig hund! Fick mycket beröm för hans noggrannhet och fina spårarbete. Betyg 8/8.

Budföringen 0/0 tyvärr. Här kan man säga att det var väntat, han kan inte budföringen helt enkelt... It takes two to tango och för att träna budföringen behöver man ha en mottagare. Helst ny person varje gång. Tyvärr är det dåligt med hundfolk som vill hjälpa varandra framåt och så är fallet tyvärr vad det gäller Merlins nolla i momentet. Vi har helt enkelt inte tränat det ofta nog då det inte funnits folk som ställer upp som mottagare. Tråkigt men sant.

På lydnadsmomenten:

Riktigt fin lydnad och vi fick fina betyg.

Linförighet 8,5/8,5

Framförgående 8,5/9

Platsläggande 10/9,5

Inkallande 9,5/9,5

Apportering 8,5/8,5.

Det enda som gick åt skogen var hopp över hinder 0/0 som vi tyvärr nollande och detta kostade oss direkt en pallplats, då hoppet har så hög koff.

Platsläggande 10/10 Mycket fint och stabil plats som jag vet att Merlin har visade han även upp på tävlingen. Skönt!

Jag vet inte riktigt vad som hände på hoppet och något vi ganska snabb nu får reda ut inför nästa start i brukset. Han kan ju hoppa och så fint också, så surt då det hade varit roligt med en pallplats efter så fin prestation. Men så är det här i livet och vi går vidare för tävlan i lägre spår istället.

Jag är trots allt riktigt stolt över grabbens prestation, första gången på tävlingsplan och dessutom bortaplan.
Vi hade ju kunnat göra det enklare för oss själva och gjort som de flesta andra gör, tävlat på hemmaklubben där hunden är van vid att träna.. ;)

Läs hela inlägget »

Sitter på jobbet (nattjobb) och vi har det ovanligt lugnt så jag tänkte jag skriver någon rad.
Det har det blivit ändringar i våra valpplaner och ny kombination presenteras under aktuella kullar.
Det är vår egen Embla och vår egen Merlin som blir den nya kombinationen.
Vi ser fram emot denna kombination med stor förväntan!
Som väntat så har intresset för kombinationen varit stort och vi har redan valpköpare som väntar med spänning på vinter/vår kullen.
Vi ska självklart spara en valp själva!
Det kommer då inte bli hundar för den som bara vill ligga på sofflocket eller i solstolen. Med föräldrar som dessa två så kommer de ha drag under sulorna så det står härliga till. Riktig potential för att ta sig upp i de högre klasserna med rätt ägare/förare.
Jag har mottagit åsikter om att vi använder egna hundar i denna kombination utav andra uppfödare. Jag kan lägga deras "oro" till ro med att jag har kritiskt utvärderat Merlin som avelshane lika närgånget som jag utvärderar en hane utifrån. Merlin är en fantastisk hane och har besvisat det gång på gång med sina fina resulatat! jag ser ingen anleding att använda en sämre hane som någon annan äger bara för att stilla svajande tungor. Bara det bästa är gott nog! Så är det med det.
Kingston/Embla kombinationen kommer att bli av men har skjutits upp till kommande kullar och finns under planerade kullar.
Jag och Merlin tränar på med bruksspåret och lydnaden. Jag hoppas kunna boka in en start för han inte allt för långt bort i framtiden som passar in med mitt arbetsschema.
Ska bli så kul att tävla igen, nervöst och kul på samma gång. Är det någon som kommer ställa till det på tävligen så är det garanterat jag (med mina tävlingsnerver) än Merlin. Tur att han inte är så känslig för om matte är lite konstig..
Något vänstervaravande har vi inte planerat in alls faktiskt, men så vet de flesta som känner mig hur jag känner för utställningsringen och vad som försegår där. Så det ligger väl ingen större prio på det heller kan man lugnt säga.
Blir väl mer av det nästa år med en liten plutt som skall miljötränas, för det är väl ändå det enda man får ut utav dessa tillställningar nu för tiden.
Embla fortsätter sin träning med viltspåret, även om jag måste erkänna att jag önskar jag hade fler timmar på dygnet för att hinna med oftare.
Nala fortsätter som glad & kry pensionär och stor triv med detta. Då och då får hon spåra lite och träna lite lydnad. Funderar på om jag har möjlighet att kanske starta henne i en lydnads 2a igen eller något annat bara för skoj.
Någon frågade mig en gång om jag skulle ha något emot att inte jobba och jag måste säga..med åren så är svaret helt och fullt nej.. hade jag en skälig inkomst för att gå hemma och bara träna hund dagarna i ända.. ja,tack! Nu skriker alla feminister för full hals men jag det struntar jag blankt i.Karriär kan någon annan få göra :) ;)
Hoppas ni får en fortsatt fin sommar, det har regnat för det mesta lite överallt i Sverige såhär långt så vi hoppas på en riktigt solig och varm sensommar och höst full av hundträning och tävling!
/Nina med flock


 

Läs hela inlägget »

Sådär! Tänkte det skulle vara kul med en kennel blogg (för att stiga in i år 2000) ;)
Här blir det lite blandade tankar och info som kan vara av nytta, nöje men också höjd punkter som vi hoppas komma skall.

Vintern är snart ett minne blått och jag ser fram emot en vår med hundarna!
Embla har vi som bekant planerat in en kull på med den fantastiske Kingston.
Jag fromligen älskar denna hund! Vi kommer åka mer till IFR i italien för att träffa honom igen och se honom tävla! Jag hoppas så många Kingston-Embla valpköpare som möjligt följer med. Ett tillfälle att möta honom på riktigt för er!
Embla skall också göra ett anlagsprov för viltspår så fort som vi får plats på ett och det är helt bar mark ute. Vi jobbar också vidare med lydnaden, hon har ju inte varit så lång tid hos oss och det är alltid svårare att börja från noll när de är äldre.

Merlin har jag inte bestämt mig ännu för vad jag ska "sattsa" på med honom. Just nu finslipar vi på lydnaden och väntar på barmark. Jag tror det blir bruksspår och viltspår för honom. Eftersom vi har dåligt med figuranter och för få som vill köra skydd så är skyddet svårt att få till. Synd för han har resurser för att gå högt i klasserna.
Men så är det, många säger att det är "bara" att köra det man vill men förutsättningar är nästan det viktigaste. Man kan ha hur bra hund som helst men har man inte ekonomi, träningsmöjligheter så är det svårt att få till det mesta.
Medan vi funderar på det hela så kör vi på med det som finns! Merlin hoppas vi att ska bli pappa om ett år eller så (redan 3 som väntar på en valp efter honom- vilket jag förstår!)

Nala hon knallar på som vår pensinär och grand old lady på bygget. Jag tar ut henne för lite lydnad och annat "jobb" då och då. Hon fick i höstas gå in och "utbilda" nya MH figuranter på skellefteå brukshundsklubb. Hon har även deltagit i sök efter en försvunnen person i år vilket hon älskar och är så super duktig på. Oj, vad hon bjöd på en show denna dam! <3

Det var allt för denna första gång!
Hoppas på att det snart skall vara dax för nästa generation Nordkalottare!
(så går det när man sattsar på kvalitee istället för kvantitet) :)
 /Nina med gänget




 


 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kennelmamman » Kennel mamman bloggar!:  ”Hej,Titti! Ja jag tänkte hemsidan behöver ha en blogg där vi alla kan surra lite..”

  • Titti » Kennel mamman bloggar!:  ”Heej! Vad roligt att du börjat blogga :-D När är IFR i Italien? Såå spännande me..”

Arkiv

Länkar

-

Etiketter

-